India - culori, arome si Diwali Iulia Andreescu

Iulia Andreescu
India - culori, arome si Diwali

Pana in urma cu cateva luni, primul gand pe care il legam de India era, aproape instinctiv, ca este o destinatie indepartata unde nu m-as fi vazut calatorind prea curand. O legam apoi de Mircea Eliade si de epica lui poveste de dragoste cu Maitreyi sau de calatorii spirituale catre transformarea sinelui. 

Apoi, intr-o zi de octombrie, am pasit pentru prima data in India - cea odata denumita Perla Coroanei. Am ajuns in Delhi dis de dimineata, cand orasul inca nu se trezise, iar la orele pranzului incepea descoperirea celor mai importante obiective ale capitalei indiene. Prima zi, petrecuta in New Delhi, ne-a dus catre Qutub Minar - cel mai inalt minaret din lume construit din caramida si parte a primei constructii islamice din India, Mausoleul lui Humayun - sursa de insipratie pentru constructia maiestuosului Taj Mahal, iar dupa un tur de oras catre Poarta Indiei (monument similar cu Arcul de Triumf), am incheiat cu o plimbare prin Lodi Garden - un parc intins, foarte verde, unde a fost o incantare sa descopar numarul impresionant de pasari rezidente, in special papagali. 

Muzeul Mahatma Gandhi s-a aflat, de asemenea, in programul nostru. Senzatia traita aici la vederea urmelor ultimilor pasi ai lui Gandhi in aceasta lume este unica. Intreg locul emana o energie aparte. 

De mentionat sunt si Templul Akshardam, cel mai mare si impresionant templu hindus, inscris in Guinnees Book, sau Gurudwara Bengla Sahib, unul dintre cele mai importante temple Sikh, unde se intra doar descult si cu capul acoperit.

In Old Delhi, cel mai bine te conectezi la atmosfera facand o plimbare cu ricsa prin piata Chandi Chowk, pornind chiar de la poalele moscheii Jama Mashid. Culori, arome, aglomeratie... intr-un cuvant: India. Si mai mult, am avut privilegiul de a vizita India in perioada festivalului Diwali - Sarbatoarea Luminii. In aceasta perioada de final de octombrie, casele sunt imbodobite cu lumini si se fac decoratiuni specifice din nisip colorat pentru a calauzi spiritul zeitei Lakshmi sa aduca prosperitate in anul urmator. Astfel, stradutele inguste din Old Delhi erau inundate de decoratiuni colorate cu care comerciantii isi imbiau potentialii clienti. 

Parasind Delhi, am urmat traseul Triunghiului de Aur catre Jaipur, capitala statului Rajahstan. Aici ni se dezvaluie India pe care asteptam sa o vedem: cu aglomeratie, freamatul strazilor, culori, traficul despre care auzeam in povestile celor ce ajunsesera aici inaintea noastra. De departe, cea mai importanta parte a sederii noastre in Jaipur a fost participarea la cina din principala seara de Diwali alaturi de o familie locala. Ce pot sa va spun fara retineri: indienii sunt unul dintre cele mai ospitaliere popoare pe care le-am cunoscut pana acum. Mancarea indiana poate sa nu fie pe gustul oricui, aromele si condimentele sunt puternice, mai ales daca nu esti fanul preparatelor picante. 

In Jaipur, supranumit Orasul Roz datorita culorii cladirilor, am urcat cu elefantii la Fortul Amber, am vizitat Palatul Regal si observatorul astronomic Jantar Mantar. 

Calatoria ne-a dus mai departe la Agra, catre punctul culminant al vizitei in India - intalnirea cu Taj Mahal, una dintre cele sapte minuni ale lumii moderne. Pana la sosirea la Agra, am facut o oprire si la Fatehpur Sikri, fosta capitala mogula. Constructiile din gresie rosie se pastreaza foarte bine si astazi, amintind de maretia dinastiei mogulilor. 

In Agra, in seara de dinaintea vizitei la Taj Mahal, am asistat la spectacolul special creat pentru a descrie povestea de dragoste dintre imparatul mogul Shah Jahan si Mumtaz Mahal, o transpunere in scena plina de culoare a acestei povesti, incheiata tragic prin moartea prematura a sotiei mogului. 

Dis de dimineata, am pornit catre Taj Mahal pentru a-l admira in lumina rasaritului. Impunator, impresionant, de o simetrie perfecta, monumentul te lasa fara cuvinte si pe loc intelegi de ce este una dintre minunile lumii moderne. Iar albul stralucitor al marmurei pe fundalul cerului senin... arta! 

Am plecat de la Taj Mahal luand cu noi o pace aparte, incheind calatoria cu Fortul Agra, o alta bijuterie arhitecturala. Aici, intemnitat in cetate, Shah Jahan si-a petrecut ultimii ani din viata, privind zilnic cu tristete catre Taj. 

Si astfel, am parasit India luand cu mine acasa amintirea unei destinatii exotice care iti inunda simturile la fiecare pas, de care m-am indragostit iremediabil. Pentru ca India nu se viziteaza - se simte!

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia